A birtokbaadás

Eljött végre ez a nap is, 18-án megkaptuk a kulcsokat a házhoz és megejtettük a birtokbaadást. Utólag úgy érzem egy kicsit ellúzerkedtük, annyira fel voltunk már pörögve, és annyira szerettünk volna már túl lenni rajta, hogy nem sikerült hideg fejjel mindenre odafigyelni.

Nem történt semmi katasztrófa, de az biztos, hogy nyertünk magunknak némi plusz munkát. Ha elfogadtok egy tanácsot, sose vegyetek át ingatlant sötétben. 🙂 Korrekt volt annyiban az előző tulaj, hogy sűrűn elnézést kért, amiért nem sikerült mindent eladnia (amúgy fogalmam sincs mit sikerült egyáltalán, mert a házban szemlátomást minden megvolt még a megtekintés óta), de mivel sötét volt, a kertben már nem lehetett látni hogy mi maradt. Van több kinti tároló is a házhoz, ebből az egyiket ki se nyitotta már átadáskor. Hát mondanom se kell, rengeteg lom maradt mindenhol, öröm lesz kipakolni mindent. Valószínűleg 1-2 konténert is kell majd kérnünk. Még mindig gondolkodom rajta, hogy visszaszóljak-e az előző tulajnak, hogy ezzel kezdjen valamit.

Ettől függetlenül szépen felirogattuk az óraállásokat és megismerkedtünk a szemközti szomszédunkkal, ugyanis ő jött tanúzni a jegyzőkönyvet. Szerencsére nagyon szimpatikusnak tűnt már elsőre is, még azt is felajánlotta, hogy segít nekünk ha szükségünk van rá.

Majd kb fél 7-kor búcsúztunk el az előző tulajtól, aki egészen elérzékenyült a végén. Mi teljesen fel voltunk dobva, egy darabig járkáltunk fel-alá a házban, majd átmentünk az egy utcára lakó barátainkhoz, végül egy vacsival ünnepeltünk.

Aláírtuk!

Tegnap aláírtuk az adásvételi szerződést, így már nincs visszaút, megvesszük a házikót! A vételárat január 7-én rendezzük majd, és elvileg január 18-ig megkapjuk a kulcsokat is.

Az a tervünk ezzel a bloggal, hogy dokumentáljuk a felújítást, amennyire tudjuk. Tisztában vagyunk vele, hogy nagy fába vágtuk a fejszénket – legalábbis most még ezt gondoljuk – de majd a blog alapján kiderül, mennyire voltunk felkészültek.

Nade beszéljünk a házikóról! A telek egy kisvárosias kerületben van, 543 nm (kb 14.5 x 37.5 m) és áll rajta egy 80nm-es kis ház illetve egy kb 40nm-es garázs meg pár kisebb melléképület. Ez az alaprajz, innen indulunk:

A tájolás kb úgy néz ki, hogy a nappali-háló helyiségek néznek a csendes utca felé (előkerttel), ezek délkeleti tájolásúak. Igen, sajnos a tűzfalunk a délnyugati, de én ettől annyira nem vagyok megijedve, mert jelenleg is ésszakkeleti fekvésű lakásban lakunk, és ahhoz képest ez világos lesz nagyon. 🙂

Az északnyugati hálószoba felől van még egy kb 15 nm-es alápincézett terasz, ahova most nincs közvetlen kijárat. A végcél az, hogy legyen egy élhető konyha-nappalink lehetőleg terszkapcsolattal, 2 fürdőszoba, illetve 3 hálószoba. A melléképületekről nem nyilatkozom, arról majd beszámol a férjem. 🙂

Amit már most tudunk, hogy a fafödémünkben van 1-2 hajlott gerenda, van pár régebbi beázásnyom, de maga a tetőszerkezet nincs rossz állapotban. A fűtést a ’80-as években “korszerűsítették”, így az alaprajz annyiban módosult, hogy a wc hátsó része a fürdőszobához lett csapva, és ott van most a cirkó kazán. Öntöttvas radiátorok vannak és tapéta a legtöbb helyiségben. Ha lesz kulcsunk a házhoz, töltök még fel képeket a kiindulási állapotról.